5 tips voor betere vakantiefoto’s

Tijdens de vakantie maakt iedereen veel foto’s. Maar hoe zorg je er nu voor dat je aansprekende foto’s maakt die je naderhand met veel plezier weer terug kijkt. Ik heb 5 tips voor je om te zorgen dat je vakantiefoto’s een stuk leuker worden.
Deze tips kan je toepassen met je gewone camera maar zeker ook gewoon met je mobiele telefoon.

1) Vertel een verhaal
Door een verhaal te vertellen in je foto’s beleef je je vakantie later opnieuw als je je foto’s bekijkt. Maak dus niet alleen foto’s als je op de bestemming bent, maar ook als je onderweg bent. En maak ook foto’s van details die kenmerkend zijn voor de plek van je bestemming. Zo kun je spelen met afwisseling in het soort foto’s en creëer je een spanningsboog.

Slot Belvedere in Wenen, vanuit lage positie met bloemperk op voorgrond


2) Denk aan de compositie en je eigen plek
Wees geen luie fotograaf door alles te fotograferen vanaf de plek waar je toevallig net staat. Doe wat moeite om een andere, afwijkende plek te vinden. Plaats je onderwerp niet altijd in het midden van de foto maar gebruik bijvoorbeeld de regel van derden. Of zak eens door je knieën voor een lager aanzicht. Dat werkt goed bij kastelen met grote pleinen of gazons er voor. En ook als je je kinderen fotografeert geldt, fotografeer eens vanaf hun hoogte, dan maak je veel meer contact.
Bij landschappen creëer je diepte als je ook iets op de voorgrond mee fotografeert.
En fotografeer je mensen, bijvoorbeeld op een markt of een dorpsplein, kom dichterbij en begeef je er tussenin. En zie je een leuk tafereel van bijvoorbeeld jeu de boules spelende oudjes, wees dan niet bang om eerst even contact te maken en te vragen of je een foto mag maken. Dat is wel zo beleefd en mag bijna altijd.

3) Het gouden uur, tijdstip van de dag
Ik begrijp dat vakantie er is om te ontspannen en uit te rusten, maar ga ook eens
’s ochtends vroeg of ’s avonds laat op stap om foto’s te nemen. Overdag is de zon vaak erg sterk met hel licht als gevolg en vaak scherpe schaduwen wat niet altijd tot mooie foto’s leidt. Vlak na zonsopgang en voor zonsondergang staat de zon lager aan de hemel en is het licht veel zachter en goudkleurig. Bovendien, als je vroeg bij de toeristische attracties bent is het vaak ook nog rustiger en krijg je minder andere toeristen die in beeld lopen.

4) De 3 seconden regel
Heel even nadenken voor je afdrukt helpt je vaak om een betere foto te maken. Als je af wilt drukken doe dat nog niet, maar gebruik 3 seconden om in en uit te ademen én nog een keer goed te kijken. Misschien zie je dat er iets kleins verbeterd kan worden voordat je de foto maakt. Let daarbij zeker ook op de achtergrond, “groeit” er niet onverwachts een lantaarnpaal uit het hoofd van je vriendin?

5) Ken je camera
Als je met een nieuwe camera op vakantie gaat, zorg dan dat je vooraf weet waar de knopjes zitten. Dan gaat er geen waardevolle vakantietijd verloren met het leren kennen van je camera. En ook loop je minder risico op onverwacht mislukte foto’s door verkeerde instellingen. Fotografeer je met je mobiel, zet dan je camera-app in je beginscherm.

Ik wens je een fijne vakantie, en veel mooie foto’s!

This entry was posted in Geen categorie.