5 tips voor betere vakantiefoto’s

Tijdens de vakantie maakt iedereen veel foto’s. Maar hoe zorg je er nu voor dat je aansprekende foto’s maakt die je naderhand met veel plezier weer terug kijkt. Ik heb 5 tips voor je om te zorgen dat je vakantiefoto’s een stuk leuker worden.
Deze tips kan je toepassen met je gewone camera maar zeker ook gewoon met je mobiele telefoon.

1) Vertel een verhaal
Door een verhaal te vertellen in je foto’s beleef je je vakantie later opnieuw als je je foto’s bekijkt. Maak dus niet alleen foto’s als je op de bestemming bent, maar ook als je onderweg bent. En maak ook foto’s van details die kenmerkend zijn voor de plek van je bestemming. Zo kun je spelen met afwisseling in het soort foto’s en creëer je een spanningsboog.

Slot Belvedere in Wenen, vanuit lage positie met bloemperk op voorgrond


2) Denk aan de compositie en je eigen plek
Wees geen luie fotograaf door alles te fotograferen vanaf de plek waar je toevallig net staat. Doe wat moeite om een andere, afwijkende plek te vinden. Plaats je onderwerp niet altijd in het midden van de foto maar gebruik bijvoorbeeld de regel van derden. Of zak eens door je knieën voor een lager aanzicht. Dat werkt goed bij kastelen met grote pleinen of gazons er voor. En ook als je je kinderen fotografeert geldt, fotografeer eens vanaf hun hoogte, dan maak je veel meer contact.
Bij landschappen creëer je diepte als je ook iets op de voorgrond mee fotografeert.
En fotografeer je mensen, bijvoorbeeld op een markt of een dorpsplein, kom dichterbij en begeef je er tussenin. En zie je een leuk tafereel van bijvoorbeeld jeu de boules spelende oudjes, wees dan niet bang om eerst even contact te maken en te vragen of je een foto mag maken. Dat is wel zo beleefd en mag bijna altijd.

3) Het gouden uur, tijdstip van de dag
Ik begrijp dat vakantie er is om te ontspannen en uit te rusten, maar ga ook eens
’s ochtends vroeg of ’s avonds laat op stap om foto’s te nemen. Overdag is de zon vaak erg sterk met hel licht als gevolg en vaak scherpe schaduwen wat niet altijd tot mooie foto’s leidt. Vlak na zonsopgang en voor zonsondergang staat de zon lager aan de hemel en is het licht veel zachter en goudkleurig. Bovendien, als je vroeg bij de toeristische attracties bent is het vaak ook nog rustiger en krijg je minder andere toeristen die in beeld lopen.

4) De 3 seconden regel
Heel even nadenken voor je afdrukt helpt je vaak om een betere foto te maken. Als je af wilt drukken doe dat nog niet, maar gebruik 3 seconden om in en uit te ademen én nog een keer goed te kijken. Misschien zie je dat er iets kleins verbeterd kan worden voordat je de foto maakt. Let daarbij zeker ook op de achtergrond, “groeit” er niet onverwachts een lantaarnpaal uit het hoofd van je vriendin?

5) Ken je camera
Als je met een nieuwe camera op vakantie gaat, zorg dan dat je vooraf weet waar de knopjes zitten. Dan gaat er geen waardevolle vakantietijd verloren met het leren kennen van je camera. En ook loop je minder risico op onverwacht mislukte foto’s door verkeerde instellingen. Fotografeer je met je mobiel, zet dan je camera-app in je beginscherm.

Ik wens je een fijne vakantie, en veel mooie foto’s!

Posted in Geen categorie

Wat is een loveshoot ?

Wat is een loveshoot eigenlijk?
Ben je wel eens verliefd? Of hou je zoveel van die ander dat je hem of haar bij wijze van spreken wel fijn zou willen knijpen in je armen? Ja? Gelukkig maar!
Nu in het voorjaar hangt die liefde bij wijze van spreken in de lucht. Hoe mooi zou het zijn om die liefde uit de lucht te plukken en te vereeuwigen? Dat je op foto’s laat zien hoeveel je van elkaar houdt. Daar gebruiken we dus een loveshoot voor.
Want een loveshoot is niks anders dan een fotosessie voor 2 geliefden. Die shoot kan verschillende vormen aannemen. Denk bijvoorbeeld aan een huwelijksaanzoek of een pre-wedding shoot. Maar ook als je gewoon super blij bent met je geliefde en dat samen wilt vieren. Dus echt niet alleen voor de geluksvogels met trouwplannen maar voor alle geluksvogels!

Spontaan, romantisch of stoer?
Hoe kun je nu je liefde voor elkaar van de foto’s af laten spatten?
Dat kun je doen door spontaan met zijn tweeën op een leuke locatie samen te zijn en plezier te hebben. Geheid dat dat mooie, liefdevolle foto’s oplevert. Maar je kunt het ook extra ondersteunen door een te gek thema, op een mooie locatie, met de juiste kleding en een passende bewerking van de foto’s.
Wat denk je bijvoorbeeld van een romantische picknick met deze bijzondere oldtimer VW T1, bij een klein vennetje met de heide in bloei? Het is maar een voorbeeld. Ik ben heel nieuwsgierig naar welke ideeën jullie zelf hebben?

Loveshoot-VW-T1-1
Posted in Geen categorie, Locatie Tagged , , , , , , , |

Salon Creatief

Elke ondernemer kent de uitdaging om aan nieuwe klanten en opdrachten te komen. Een goede naamsbekendheid helpt om die uitdaging te overwinnen. Persoonlijk vind ik naamsbekendheid opbouwen als fotograaf nog niet zo eenvoudig. Natuurlijk zorg ik ervoor dat ik met mijn website goed vindbaar ben op internet. Ik schrijf met enige regelmaat een blog, ik heb mijn reclameflyers en visitekaartjes, ik post op Facebook en reken ook op mond-tot-mond reclame door goed werk af te leveren.
Om specifiek in Breukelen meer naamsbekendheid te krijgen heb ik overwogen om te adverteren in het plaatselijke huis-aan-huis blad. Dat leek me bij nader inzien echter niet heel kostenefficiënt. Dus zocht ik naar een wat duurzamere en originelere manier om mijn naam en werk bij veel mensen in Breukelen zichtbaar te maken. In die zoektocht kwam ik uit bij mijn kappers, Lisette en Monique van Salon Creatief. Die stonden wel open voor samenwerking en zoekend naar een win-win situatie kwamen we tot het volgende plan:
Als we nu eens de posters op het stoepbord voor de salon vervangen door foto’s waarop de nieuwste trends in haarmode te zien zijn? En als Monique en Lisette zelf model staan krijgt het helemaal een persoonlijke uitstraling die goed past bij hun benadering van het vak. Rechtsboven op de foto komt dan mijn naam zodat elke klant en voorbijganger die ook kan zien.
Zo gezegd, zo gedaan!
Begin oktober zijn we een avond de studio ingedoken en hebben beide dames als volleerde modellen de nieuwste trends in haarmode voor het winterseizoen op foto laten vastleggen. Met twee geweldige platen als resultaat. Te bewonderen voor de salon in Breukelen.
En hier natuurlijk.

Salon Creatief-4.jpgSalon Creatief-3.jpgSalon Creatief-5.jpg
Posted in Portret, Studio Tagged , , , , , , , , , |

Fotoboek

Nadat haar kinderen al jaren geleden het huis uit waren gegaan en haar man ook al geruime tijd het aardse voor het hemelse had verruild heeft mijn schoonmoeder nog geruime tijd met plezier in haar grote eengezinswoning gewoond. De woning waar haar kinderen groot geworden zijn. Maar zoals dat gaat als je ouder wordt, op een gegeven moment wordt zo’n huis toch eigenlijk te groot. Te groot om goed warm te houden, te groot om goed schoon te maken, te groot voor een mens alleen. Een ander, kleiner huisje was gelukkig snel gevonden, dichtbij een van de kinderen. Maar het huis verlaten waar je het grootste deel van je leven in geluk hebt doorgebracht is een bijzonder moment. En om de herinneringen aan alles wat zich in het huis heeft afgespeeld levend te houden heb ik als cadeau voor haar een fotoboek gemaakt. Met foto’s van bijzondere details en overzichtsfoto’s van alle ruimtes in en om het huis. Een fotoboek wat hopelijk een dierbaar aandenken voor haar zal zijn.
Mocht je ook iemand als aandenken aan het ouderlijk huis zo’n fotoboek cadeau willen geven neem dan even contact met me op. Dan bespreken we de mogelijkheden. Een van die mogelijkheden is bijvoorbeeld om de foto’s te combineren met een levensverhaal. Daarvoor werk ik samen met Laura Onstenk die veel ervaring heeft met het op een authentieke manier vastleggen van persoonlijke verhalen. In die combinatie krijg je het ultieme persoonlijke cadeau.

VL_Blog-1.jpg
Posted in Locatie Tagged , , |

Digitale nabewerking

Begin deze maand heb ik een Masterclass Art Class gevolgd bij Calumet. Twee dagen training in het gebruik van digitale doka technieken in dienst van een creatief doel. Montage en beeldmanipulatie, toevoegen van schaduwen, lichtbronnen, reflecties textuur en vervorming, fotobewerkingen t.b.v. reclame en advertenties.
Nu denk je vast: Wacht eens, Simon doet toch aan portretfotografie? Dat klopt, en op het eerste gezicht zit daar ogenschijnlijk niet veel raakvlak. Maar de technieken, en de strategie achter het toepassen van die technieken, zijn wel degelijk ook binnen portretfotografie toepasbaar. Twee dagen lang heeft Violina Jeliazkova mij en de twee medecursisten ondergedompeld in nieuwe ideeën en inzichten. Als huiswerk na de eerste dag konden we eigen foto’s opnieuw bewerken. Eerst een idee ontwikkelen, plan van aanpak maken, en dan uitvoeren.
Dus ik ook aan de slag met een portretfoto van een paar jaar geleden, eentje waarop mijn stoere buurman (ook in de meest recente Viva te bewonderen trouwens) poseert. Ik wilde hem wat meer edgy maken en wat meer smoel geven. En dan blijkt dat ik in ieder geval niet voor niks naar deze training ben gegaan. Want bij de gezamenlijke bespreking van mijn huiswerk bleek dat ik af en toe toch voor een suboptimale (verkeerde) oplossing had gekozen. Oordeel zelf hieronder. Links het resultaat van mijn nabewerking, rechts het resultaat wat met enkele adviezen van Violina tot stand gekomen is.

Ronald_Voor_Na.jpg
Posted in Portret, Studio Tagged , , , , |

Selfie

Portretten maken van andere mensen is leuk werk. De interactie vind ik leuk en ik denk dat ik er goed in ben om mensen die van zichzelf wat minder makkelijk voor een camera bewegen ook goed op de foto te krijgen.
Maar hoe is dat dan wanneer ik mezelf op de foto ga zetten? Dan is er geen sprake van interactie, dan helpt een grapje om het ijs te breken niet. En hoewel “selfie” het woord van 2013 is en er hele cohorten aan mensen zijn die zichzelf dagelijks vereeuwigen en aan het internet blootgeven, met recentelijk Heleen van Royen als volkomen overschat boegbeeld, is een zelfportret voor mij nog een hele uitdaging. Maar wel een waarvan ik vond dat het tijd werd om die eens aan te gaan. Dan kan het natuurlijk niet een gewoon prentje worden met de iPhone, dan moet het wel iets extra’s hebben.
Dus geheel tegen de trend in om volledig ontkleed op de foto te gaan heb ik juist voor een beetje extra aankleding gekozen. Een mooi lijstje eromheen, afdrukken, klaar, niks meer aan doen.

Zelfportret-1.jpg
Posted in Portret, Studio Tagged , , , , , , , , |

Streekbelangen Stichtse Vecht

Verpersoonlijking van de politiek. Het is een onderwerp wat volgens recente nieuwsberichten ook de lokale politiek heeft bereikt. Raadsleden worden soms persoonlijk bedreigd om hun politieke opvattingen. De verkiezingsstrijd is nog niet vergelijkbaar met de republikeinse voorverkiezingen in Amerika waar de kandidaten elkaar met veel plezier afmaakten, maar steeds meer gaat het ook hier om de persoon. Eigenlijk is het meer de leider die de stemmen trekt dan de partij. Waarbij het dus gaat om de leider als prive-persoon en als politiek leider. En met de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart a.s. op komst leverde dat mij als fotograaf een mooie opdracht op. Want wat is een verkiezingsposter zonder foto van de lijsttrekker en de kandidaat raadsleden? Ik ben zeer vereerd dat ik voor Streekbelangen die portretfoto’s voor op hun posters heb mogen maken. Portretten die de eigenheid en persoonlijkheid van de lijsttrekker en de kandidaat raadsleden goed weergeven, en ik denk dat ik daar goed in geslaagd ben. Maar dat kunt u als kijker/kiezer het beste zelf bepalen. Als u langs een verkiezingsbord komt kijk dan eens goed naar de posters. Ik vind het in ieder geval ontzettend gaaf om mijn foto’s in Maarssen, Maarssenbroek, Breukelen, Loenen aan de Vecht, Nieuwer ter Aa, Kockengen, Loenersloot en Nigtevecht te zien hangen.

Poster Renie_en_Rob.jpg
Posted in Portret, Studio Tagged , , , , |

Vensters van de ziel

Ogen zijn de vensters van de ziel, zegt men. Kun je door in iemands ogen te kijken zien wat voor persoonlijkheid er in dat lichaam huist? Ik zou het graag willen geloven. Ogen zijn belangrijk om contact te maken. Soms zijn ze lief, of dromerig, of kil en hard. Maar of dat dan ook voor de eigenaar van die ogen geldt?
In de fotografie, en met name de portretfotografie, spelen ogen een belangrijke rol. Ze dragen bij aan het karakter wat we de persoon op de foto toedichten. Als de ogen tenminste zichtbaar zijn. Als het hoofd afgewend is, of als de ogen dicht zijn dragen ze bij aan de sfeer en uitstraling van de foto als geheel, maar niet of nauwelijks aan het karakter van de persoon op de foto. En dan gelden er ook nog wat technische regels: minstens 1 oog moet scherp zijn en goed belicht zijn dus geen “zwarte gaten” opleveren.
Drie weken geleden had ik een meisje voor de camera die in het bezit is van heel bijzondere ogen. Mooie ogen zeker, maar heel bijzonder ook. Een iris die aan de buitenrand zeeblauw gekleurd is en verder naar binnen bruin als tijgeroog kleurt. En helemaal speciaal wordt het als je in haar pupil kijkt. Dan kijk je echt naar binnen, diep in haar ziel.

Ogen-1.jpg
Posted in Portret, Studio Tagged , |

Stella

Het afgelopen jaar heb ik al heel wat verschillende mensen voor mijn lens gehad. De een wat makkelijker te fotograferen dan de ander, en sommigen ook veel fotogenieker dan anderen. Maar wel altijd met mooie foto’s als resultaat, al zeg ik het zelf. Als ik terugkijk ben ik voor mijn gevoel veel vooruit gegaan. Ik begrijp het licht nu veel beter dan een jaar geleden en dan bedoel ik hoe ik licht, of het nu kunstlicht is of daglicht, op mijn manier kan gebruiken. Voor veel portretten heb ik als objectief mijn Canon 70-300mm F4.5/5.6 gebruikt. Niet een heel lichtsterk objectief, maar in de studio met flitsers is dat natuurlijk geen bezwaar. Ik vind het in ieder geval een prettig objectief om mee te werken. Sinds kort heb ik een lens, een Canon 85mm F1.8, van een bevriende fotograaf te leen. Ook een heel fijn objectief waarmee een heel kleine scherptediepte te realiseren valt en waarmee geweldige portretten te maken zijn. Wie de portretfoto’s gezien heeft die Stephan Vanfleteren van bijv Eddy Merckx of Jan Decleir gemaakt heeft die weet wat ik bedoel. Ik heb zelf nog niemand er mee geportretteerd…hoewel dat niet helemaal klopt. Bij het uittesten van een lichtopstelling in de studio heb ik ook een paar testfoto’s gemaakt met dit objectief. Stella, ons standaard model in de studio was een gewillig slachtoffer. Op onderstaande foto kun je zien waar dat in geresulteerd heeft. Ik ben nog op zoek naar een waardig vervanger van Stella dus wie zich ook eens zo geportretteerd wil hebben kan me gerust een mailtje sturen op s.knappstein@xmsweb.nl

Stella-1.jpg
Posted in Studio

(I’m dreaming of a) Blue Christmas

Het is 1e Kerstdag, 10 graden Celsius en het heeft net urenlang geregend. Bij lange na geen witte Kerst dit jaar.
Een witte Kerst is iets wat naar mijn mening toch al zwaar overgewaardeerd wordt maar klaarblijkelijk zijn er veel mensen die daar aan hechten. Ja, in de bergen van Zwitserland of Oostenrijk, daar kan ik me er iets bij voorstellen. Huizen diep ingepakt in de sneeuw, metershoog opgestapeld op het dak. Warm licht dat door de ramen naar buiten straalt en de belofte van een warm houtvuur en glühwein inhoudt. Een arrenslee met klingelende bellen die door de droge vrieskou voorbij glijdt. Dat is wat ik me bij een witte Kerst voorstel.
Hoe anders is het vaak hier in Nederland. Als het al sneeuwt is het vaak natte sneeuw, al dan niet vergezeld van wind. Modderige straten. En helemaal misplaatst vind ik de kitscherige lichtjes waarmee soms hele straten worden opgeleukt, of getracht wordt dat te doen. Lichtjes die een hertje met slee voorstellen in het bruine gras van de voortuin van een rijtjeshuis. Dit jaar zijn er opvallend veel blauwe lichtjes waar te nemen. Zo ook in deze conifeer. Vol met blauwe lichtjes. Ik heb hem hardhandig de vorm van een kerstboom opgedrongen.
Vrolijk Kerstfeest!

Dreaming of a Blue Christmas-1.jpg
Posted in Geen categorie